Vad är härdning, glödgning och anlöpning och varför gör vi det? Värmebehandling av stål!

Vill du ha en kort introduktion till värmebehandling av stål? Målet är att du snabbt ska få en introduktion och lite kunskap som kommer att vara användbar senare.

När vi talar om härdning har vi ofta flera processer i åtanke, vilka faller under ett större koncept som vi kallar värmebehandling. I detta ingår de viktigaste processerna:

  • Glödgning
  • Härdning
  • Härdning

Vi kommer att gå in på dessa mer i detalj, men först behöver du veta att för att få resultat i dessa processer bör du känna till materialet du arbetar med. Om du hittar en slumpmässig stålbit i garaget är det inte säkert att den kan härdas. Du kan grovt ta reda på om den kan härdas genom att provhärda den, eller använda gnisttest . Eftersom det tar tid och energi att tillverka en bra kniv, och resultatet är helt beroende av ett blad som är härdat på rätt sätt, är det mycket viktigt att du vet vilken legering stålet har eller att du har tillräckligt med stål att använda för testning och felsökning tills du hittar en bra metod.

Vad är glödgning?

Vanligtvis när man köper ett stål för knivtillverkning får man det levererat i glödgat tillstånd, det vill säga stålets mjuka tillstånd. Det är mjukt nog att borra, fila, forma och polera med relativt litet motstånd. Glödgningsprocessen skiljer sig något beroende på vilket stål det gäller, men i de flesta nybörjarfall innebär det att man värmer stålet till en viss temperatur, till exempel 790°C, och kyler det långsamt. Kylning kan göras genom att isolera det varma stålet väl eller låta det ligga i en ugn som långsamt men säkert svalnar över tid. Genom att använda denna teknik kan man ta ett härdat stål och göra det tillräckligt mjukt för att man kan borra hål och använda en fil utan att skada vare sig borren eller filen!

Vad är härdning?

Härdning är när man tar ett mjukt stål med en legering som är härdbar, och ändrar strukturen till en struktur med hög hårdhet. Härdbart stål innebär att stålets innehåll, främst kol och järn, är i rätt proportion till varandra. Ett stål som kan härdas har ofta rekommenderade härdningstemperaturer baserade på innehållet i det specifika stålet, och det är därför en stor fördel att känna till det stål man arbetar med. När stålet har nått temperaturen, och har varit vid temperaturen i önskat antal sekunder eller minuter, tas det bort från värmen och kyls snabbt. Vanliga kylmedel är olja, aluminiumplåt och vatten. I enkla kolstål räcker det ofta bra att följa ett enkelt recept som innebär att man värmer tills en magnet inte längre fastnar på bladet, och sedan snabbt kyler bladet i uppvärmd rapsolja. När man har haft stålet vid rätt temperatur i rätt antal minuter, och kylt i en tillfredsställande takt, har man ett knivblad som nu är för hårt för att vara en bra kniv. Det är här anlöpning kommer in i bilden.

Vad är mattgöring?

För att få en kniv som inte går sönder vid minsta ansträngning måste man ge upp en del av den hårdhet man fått genom härdning. Anlöpning handlar om att ge stålet seghet genom en värmebehandlingsprocess som innebär att stålet värms upp, men inte lika mycket som under härdningen. Hur högt man går beror på hur segt man vill att stålet ska vara, men för vanliga mindre knivar i bra enkelkolstål rekommenderas ofta runt 200C. Man kan ofta använda 225-250C för lite större knivar som man ofta vill ha lite segare. Som nämnts kommer temperaturerna och processerna att variera något beroende på vilket stål man använder. Om du är osäker, kontakta oss.

Flera processer

Utöver dessa och mer avancerade versioner av dessa har man flera andra procedurer såsom normalisering, djupkylning och kryoterapi, vilka vi kommer att diskutera vid ett senare tillfälle.

Sammanfattning:

Glödgning: Utförs vid hög temperatur och långsam kylning. Ger mjukt stål.
Härdning: Görs vid hög temperatur och snabb kylning. Ger hårt stål
Anlöpning: Utförs på hårt stål vid lägre temperatur. Ger segare stål.

Nu har du en grundläggande förståelse för dessa tre centrala processer i smedernas och knivmakarnas arbete, och om du har några frågor, kom ihåg att kontakta oss när som helst!

Vi hoppas och tror att du hittar allt du behöver i vår webbutik här på Storbua!

www.Storbua.no

Läs nästa

2 kommentarer

Martin fra Storbua

Martin fra Storbua

Hei Rino! Ja, det kan brukes, men da helst et gammel sirkelsagblad som ikke har påsveisede tenner. Om det har påsveisede tenner så er vanligvis ikke stålet egnet til kniv, men det fungerer jo fint for å øve seg litt på kutting og sliping da!

Rino Leirvoll

Rino Leirvoll

Har brukt ,sirkelsag blad til å skåret ut knivblad. Kan dette brukes, herding + annløpe etterpå?

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.